Netflix Adaptation Lab

Nedir?

Netflix Adaptation Lab, yazarların ve yapımcıların farklı türdeki eserleri dizi formatına uyarlama kapasitelerinin gelişmesini ve yeni uyarlama projelerinin ortaya çıkmasını amaçlayan, Netflix Türkiye, Impact Hub istanbul ve Tatino Films iş birliğiyle gerçekleştirilen bir atölye ve üretim programıdır. *

 

Neden Yapıyoruz?

Netflix Adaptation Lab ile dünyada ve ülkemizde yapılan dizi uyarlamalarının kalitesini artırmayı, yapımcıların ve yazarların uyarlama konusunda küresel standartlarda üretim yapmalarını kolaylaştırmayı hedefliyoruz.

Adaptation Lab süresince gerçekleşecek eğitim ve atölyeler aracılığıyla mevcut hikayeleri farklı bakış açılarından görmeyi ve bu hikayelerin dizi formatı için vadettiği olasılıkları keşfetmeyi, bu yolla yaratıcıların dizi formatına uyarlama becerilerine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Mentorluk süreciyle ise ekiplerin dizi projelerini geliştirmelerine destek olmayı hedefliyoruz.

 

Kimler başvurabilir?

Başvurular iki farklı kategoriden alınacak:
1. Kategori: Uyarlama konusunda deneyim kazanmak isteyen bağımsız yazarlar

Bu kategori geliştirmekte olduğu bir uyarlama projesi olmayan, ancak bu alanda çalışarak beceri ve deneyimlerini geliştirmek isteyen yazarların başvurularına açık olacak. Başvurmak için daha önce bir uyarlama projesinde çalışmış olma şartı aranmıyor, bununla beraber profesyonel yazarlık deneyimi aranan bir özellik.

2. Kategori: Hâli hazırda bir kurmaca uyarlama projesi olan yaratıcılar veya yaratıcı ekipler

Bu kategori geliştirmekte olduğu bir uyarlama projesi olan ve bu projeyi mentorların da desteğiyle sonraki aşamalara taşımak isteyen yazarların ve ekiplerin başvurularına açık olacak. Bu kategoriye başvurmak isteyen yazarların ve ekiplerin uyarlama yapacakları esere karar vermiş, uyarlama haklarını almış ve eseri nasıl uyarlayacaklarına dair fikirlerini geliştirmiş olmaları gerekiyor.

 

Program ne tür destekler sunuyor?

  • Avrupa’da dizi-film sektörünün önde gelen isimlerinden mentorluk desteği
  • Netflix Türkiye üretim süreçlerini deneyimleme şansı
  • Projelerinizi geliştirerek teoriyi pratiğe dökme becerisi kazanma
  • 5 günlük kamp kapsamında uyarlama içeriklerini geliştirmeye yönelik atölye ve eğitim desteği
  • Kamp sonrası projelerin takibi ve hayata geçirilmesi sürecinde mentorluk desteği
  • Programda ortaya çıkarılan projeleri Netflix yöneticilerine sunma fırsatı
  • Global ölçekte kullanılan dizi geliştirme yöntemlerini Türkiye bağlamında uygulama fırsatı

 

Ne zaman?

Başvuru Süreci: 27 Mart – 12 Nisan 2023
Kısa Listenin Belirlenmesi (ön değerlendirme sonucu): 9 Mayıs 2023
Katılımcı Belirleme Atölyeleri ve Mülakatlar (final değerlendirme / çevrimiçi): 11-12 Mayıs 2023*
Katılımcıların Açıklanması: 15 Mayıs 2023 Haftası
Bootcamp (fiziksel): 6-10 Haziran 2023
Mentorluk Desteği ve Proje Geliştirme Süreci (çevrimiçi): 19 Haziran – 19 Eylül 2023

*Ön elemeyi geçen katılımcıların 11-12 Mayıs tarihlerinde çevrimiçi yapılacak atölyelere katılması gerekmektedir.

 

MENTORLAR

Ludovica Rampoldi (İtalya)

Ludovica Rampoldi, birçok dizi, uzun metraj film projesinde yazarlık yapmış bir senaristtir. Uyarlama alanında ise Nick Hornby’nin romanı Slam’i, Andrea Molaioli’nin yönettiği film için uyarladığı çalışması ile dikkat çekmiştir. Ayrıca Roberto Saviano’nun 190 ülkede satılan Gomorrah romanının film uyarlanmasının senaryo ekibinde yer almıştır. Sky için çekilen 1992 ve 1993 dizilerinin ortak yapımcılığını yapmış, tüm bölümlerin senaryosunu yazmıştır. İsrail dizisi In Treatment’ın üç sezonunu İtalyan pazarına uyarlayan ekibin bir parçası olarak yer almıştır. 2022 ‘de Paramount için Ilaria Bernardini’nin romanının bir uyarlaması olan The Gymnasts’in 6 bölümünü yazmıştır. Son çalışması ise Aralık 2022 ‘de Amazon Prime’da prömiyeri yapılan ‘polisiye-komedi’ dizisi The Bad Guy’dır. Ludovica, Bernardo Bertolucci ve Marco Tullio Giordana dahil olmak üzere en büyük çağdaş İtalyan film yapımcılarıyla çalışmıştır. Kısa süre önce mini dizi Exterior Night’da (Cannes 2022) Marco Bellochio ile iki kez beraber çalışmıştır. Roma Film Okulu’nda öğretim görevlisi olarak ders vermektedir.

 

Lukasz M. Maciejewski (Polonya)

Lukasz M. Maciejewski, Marcin Koszalka’nın ilk uzun metrajlı filmi olan The Red Spider’ın senaristidir. İkinci uzun metrajlı filmi, Koszalin Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü’nü kazanan Mateusz Rakowicz’in yönettiği The Getaway King’dir. Yönetmen Marcin Filipowicz ile birlikte senaryosunu yazdığı Broys ise üçüncü uzun metrajlı filmidir. Jan P. Matuszynski’nin yönettiği, Canal+ tarafından yayınlanan Szczepan Twardoch’un beğenilen romanı The King of Warsaw’dan uyarlanan dizinin baş yazarıdır.

 

Davide Serino (İtalya)

Roma’da yaşayan senarist Davide Serino, profesyonel hayatına Sky orijinal dönem dramaları “1992” ve “1993” ile başladı. Son projeleri arasında; 2022 Cannes Film Festivali’nde prömiyerini yapan Marco Bellocchio’nun ilk dizi projesi “Esterno Notte”, 2022 Venedik Film Festivali’nde galası yapılan uzun metrajlı film “Ti mangio il cuore” ve ortak yaratıcısı olduğu Amazon orjinal dizisi “The Bad Guy” bulunmaktadır. Şu sıralar Mussolini hakkında Premio Strega* ödüllü bir romanın dizi adaptasyonu olan “M. Son of the Century” projesi için hazırlıklarını sürdürmektedir. “M. Son of the Century”nin yönetmenliğini Joe Wright üstlenecektir. Davide aynı zamanda Fransa ve Almanya’da da dizi projeleri geliştirmektedir.

* Strega Ödülü, İtalyan’nın en prestijli edebiyat ödülüdür.

 

Nasıl başvurulabilir?
Başvurular, bu form üzerinden gerçekleştirilecektir. Sorularınız için [email protected] adresine, konu başlığı bölümüne “Netflix – Adaptation Lab” yazarak mail atabilirsiniz.

*Netflix Adaptation Lab’e katılım ücretsizdir. Bootcamp kapsamında, konaklama ve seyahat dahil olmak üzere tüm lojistik maliyetler karşılanacaktır.

 

SIK SORULAN SORULAR

Netflix Adaptation Lab’e kimler başvurabilir?
Türkiye’de ikamet eden, Türkçe ve İngilizce dillerine hakim ve yazarlık deneyimi olan herkes başvurabilir.

 

Opsiyonlama nedir?
Opsiyonlama, uyarlamayı düşündüğünüz eserin üzerinde çalışmaya başlamanızla telif hakkını almanız arasında geçen sürede, bu eserin üzerine çalışmanızı ve söz konusu eserin telif hakkının başka bir üreticiye verilmeyeceğini garanti altına alan, eserin yayıncısı veya sahibiyle yaptığınız anlaşmadır.

 

Programın tüm faaliyetleri, İngilizce olarak mı yürütülecek?
Senaryolar Türkçe dilinde yazılacak, fakat onun dışındaki tüm içerikler ve faaliyetler, İngilizce dilinde gerçekleşecek.

 

Programdan kabul almam, ilgili projemin Netflix’e kabul edildiği anlamına gelir mi?
Hayır, bu program projenizi geliştirmeniz için size çeşitli destekler sunmaktadır. Program sonunda üretilecek projeler, Netflix’in içerik ekibine sunulacaktır. Bu sunumların ardından değerlendirme, söz konusu ekip tarafından yapılacaktır.

 

Yayınlanmamış bir eserim var, uyarlama projesi olarak başvuru yapabilir miyim?
Program çerçevesinde sadece basılmış, yayınlanmış veya sahnelenmiş çalışmalardan yapılan uyarlamalar kabul edilmektedir.