15 March 2024

Sağlık Hakkı Derneği’nden Afet Bölgesine Destek Kampanyası

Borusan Sürdürülebilir Fayda Programı katılımcılarımızdan Sağlık Hakkı Derneği, 8 Mart Kadınlar Günü için afet bölgesindeki kadınların sağlık haklarına destek olmak amacıyla bir kampanya hazırladı. Dernek, kadınların sağlık hakları konusuna yaklaşımlarını, saha çalışması deneyimlerini ve kampanyanın hikâyesini Hub Blog’da paylaştı. Sağlık Hakkı Derneği’nden:

8 Mart Kadınlar Günü’nü, kadın olmanın getirdiği fırsat eşitsizliklerini ve bunlarla nasıl mücadele edileceğini düşünmek için bir başlangıç tarihi olarak düşünebiliriz.

Biz, hayatımıza dokunan kadınlardan başlayarak içinde bulunduğumuz toplumun kadınlarını daha iyi tanımaya, onların ihtiyaçlarını anlamaya ve güçlenmelerine aracılık etmeye çalışıyoruz.

Sağlık Hakkı Derneği olarak sağlık hakkı ve sağlık hizmetlerine erişim kapsamında çalışırken hedef kitlemizdeki kadınların tümünün sağlık hakları farkındalığını geliştirmeyi ve onları haklarını savunabilecek bireyler olarak güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bunun yanında, en çok ihtiyaç duydukları konularda sağlık okuryazarlığı becerisi geliştirmeleri için ilgili sağlık hizmetlerine erişimin önündeki bilgisizlik engelini kaldırmayı amaçlıyoruz. Kadınlarla birebir temasa geçtiğimiz saha çalışmalarımızın dışında, sosyal medya aracılığıyla kadın sağlığı alanında bilgilendirici içerikler yayınlamak ve uluslararası otoriteler tarafından kadın sağlığı alanında basılmış yayınları çevirip yaygınlaştırmak da derneğimizin yaptığı işler arasında yer alıyor.

Hiçbir ayrım yapmaksızın farklı gündemlerle her kadına ulaşmaya çalışırken, 6 Şubat depremleriyle birlikte afet bölgesindeki kadınların öngörülenden çok daha fazla eksiği olduğunu ve kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyduklarını tahmin ettik. Afetten sonra sahaya çıktığımızda ise ekip olarak gözlemimiz tahminlerimizi doğruladı. Alandaki sağlık hizmeti sağlayıcı kuruluşların yerle bir olduğunu ve kadınların temel ihtiyaçlarına erişimde zorlandığını gördük.

Hatay’da depremden bir ay sonra 8-15 Mart 2023 tarihleri arasında yürüttüğümüz bu saha projesinde “8 Mart Dayanışması” Kadınlar Günü kapsamında çadır kentlerde, konteyner kentlerde ve kırsal bölgelerde 3000’den fazla kadına ve çocuğa ulaştık. Bu proje kapsamında 1000 hijyen çantasını kadınlara ulaştırdık. Bugüne kadar Hatay ve Adıyaman’da doğrudan 1750 kişisel hijyen çantası ve 500 çocuk destek paketi dağıttık.

Bugün üstünden bir yıldan fazla geçmişken Hatay’a bir kez daha gitmek istedik. Borusan Sürdürülebilir Fayda Programı kapsamındaki Kadından Kadına Şifa adlı tasarladığımız bu proje ile amacımız, oradaki kadınlar için bir sağlık dayanışma ağı yaratmak, kadınların bu çemberlerde kadın sağlığı konusunu rahatça konuşmalarını, sorunlarını birbirleriyle paylaşmalarını ve bu alandaki yalnızlık zincirlerini kırmaktı. Sahaya giderken kadınların bazı ihtiyaçlarının karşılanmasında zorlandıklarının farkındaydık ama sahaya inip farklı yaşam alanlarında birçok kadının temel hijyen ürünlerine ve menstrüel ürünlere ulaşımının önündeki engellerin çok daha fazla olduğunu tespit ettik. Bu travmatik deneyim sonrası kadınların yer değiştirmek zorunda kalması, birikimlerini kaybetmesi ve bu ürünlerin yaşam alanlarına uzak alanlarda satılması başta olmak üzere birçok sebepten her kadının engeli farklı olsa da ihtiyaçlarının benzer olduğunu gözlemledik.

Sağlık okuryazarlığını artırmak ve dayanışmayı genişletmek amacıyla çıktığımız bu yolda, afet bölgesindeki kadınların travmayla başa çıkmaya çalışırken temel ihtiyaçlarının sağlanması kaygısını yaşadığını görüyoruz/biliyoruz. Bu yüzden 8 Mart’ta kadınlar için oluşturduğumuz bu projeyle hem kadınların temel ihtiyaçlarına hem de ihtiyaç duydukları konularda sağlık bilgisine erişimlerini sağlamak için bağış kampanyası ile dayanışmayı büyütmek istiyoruz. Bu bağışı, sosyal medya hesaplarımızda (Instagram @saglikhakkidernegi) paylaştığımız link üzerinden bir e-kart alarak insanların sevdiklerine armağan edecekleri şekilde kurguladık. Ayrıca doğrudan bu linki ziyaret ederek de bağış yapabilirsiniz.

Kadın sağlığına ve sağlık haklarına duyarlı her bireye önerimiz, travma yaşamış kadınların içinde bulunduğu durumu ilgili kanallardan takipte kalmaları ve dayanışma projelerine katkı sağlamalarıdır. Sağlık hakları savunuculuğu herkes içindir ve herkesin katkı sunabileceği bir alandır. Daha fazla bilgi için her zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.