24 May 2024

Başvurularınızı Bir Adım Öne Çıkaracak 7 Taktik

Hazırlayan: Sima Ertem

Sevgili girişimci, girişimci adayı ya da bir şekilde yolu bu sayfaya düşen kişi…

Öncelikle iyi ki buradasınız!

Impact Hub Istanbul ekibi olarak 2016’dan beri kendi programlarımız ve ekip olarak yer aldığımız farklı ekosistem projeleri için okuduğumuz 1000’lerce başvuru; bize bir başvuruyu okunur, anlaşılır, ilgi çekici ve başarılı kılan noktalara dair bazı içgörüler sağladı.

Az sonra okuyacağınız; aşaması fark etmeksizin, özellikle sosyal inovasyon odağı barındıran girişimcilik programlarının başvurularında faydalanabileceğiniz metin de bu içgörülerden yola çıkarak hazırlandı. Önerilerimizin elden ele yayılarak, geleceğini değiştirmek için o başvuru formunun başına oturacak her bir kişiye ulaşmasını ve girişimcisinden kuluçka programı yöneticisine dek tüm ekosisteme fayda sağlamasını diliyoruz. Neden olmasın ki?

1. Jüriler hangi birinin uzmanı olsun: Genetik, algler, istihdamda cinsiyet açığı?!

Metinlerinizi okuyacak olanlar deneyimli profesyoneller olsalar da, her alana konunun asıl sahipleri sizler gibi hakim olmaları mümkün değil. Çalıştığınız alan çok spesifik bir alansa, işinizi o konuda teknik bir arka planı olmayan herhangi bir değerlendiricinin anlayacağı basitlik ve netlikte anlatmayı da becerebiliyor olmalısınız.
Tabi ki konuya dair çözümünüzü öne çıkaran, bilime sırtınızı yaslayarak çözümler üretmenizi sağlayan teknik bilgilerden, veriler ve size ait donanımlardan belli ölçüde bahsetmeyi de unutmayın. Başvurunuzda bahsedeceğiniz sorunu çözecek doğru insan olduğunuza ve uzmanlığınıza uygun bir problem üzerine çalıştığınıza bizi ikna edin.

2. Türkçe öğretmeninizi onurlandırın.

Sizin gibi çok hevesli belki yüzlerce girişimcinin başvurusu sırada bekliyor. Değerlendirici ekibin en doğru kararı vermesi için gerekli bilgileri anlaşılır şekilde sunduğunuzdan emin olmalısınız. Bunun için önerimiz, başvuru formunu ilk olarak incelemeniz, soruları başka bir yere kopyalayarak üzerinde çalışmanın ardından son halini forma geçirip tamamlayıp göndermeniz olur.
Bu noktada, günlük dilde belki de dikkat etmediğiniz dil bilgisi kurallarına uymanın da başvuruyu okuyan uzmanlar için ne kadar önemli olduğunu tahmin edemezsiniz. Başvurunun taslak metnini, dil bilgisi kurallarına hakim olduğundan emin olduğunuz bir yakınınıza okutmanız, gerekirse düzenlemeler yapmanız iyi bir fikir olabilir.

3. Chatgpt bazen de dostunuz değildir.

İşiniz için farklı kaynaklardan beslenmeniz harika, özellikle de yeni teknoloji ve araçları takip ediyor olmanız hanenize +1 puan olarak yazılabilir. Fakat chatgpt’den sizin fikrinize uyarlanmadan, üzerinde emek harcanmadan ya da düşünülmeden birebir kopyalanmış mesajları fark ettiğimizde bu durum iyi bir fikre olumsuz bakmamıza sebep oluyor. Başvuran kişilerin yazdıkları her kelime için bir ön araştırma yaptığı ve uğraş gösterdiğinden emin olmak istiyoruz çünkü girişimci ruhu biraz da budur!

4. Atalarımız ve Tarkan’ın da dediği gibi: Yalnız taştan duvar olmaz

Şu an tek kurucu olabilir, henüz ekip kuramamış olabilirsiniz. Ama durum bu bile olsa kişisel bir dilden uzak durmanızı tavsiye ediyoruz. “Yapacağım/etmeyi istiyorum” gibi kalıplar yerine “yapılacaktır/planlanmaktadır” gibi kullanımları tercih ederek bile başvurunuzda fark yaratabilirsiniz.
Girişimcilik uzun ve zorlu bir yol. Tek kişi olarak devam etmeye çalışan kurucuların sağlıklı bir hayat/iş dengesi sürdürüp aynı zamanda da işlerini büyütebildiklerini pek görmedik. Bu sebeple şimdilik yalnızsan bile, ekibini kurmak için adım atmanı öneririz. Emin ol mükemmel ekip arkadaşları orada bir yerde! Onları bulmak için de ekosistemdeki farklı etkinlikleri, girişimleri takip etmen, networking aktivitelerine katılmanı tavsiye edebiliriz.

5. Bize belgelerle gelin.

Proje alanınıza dair araştırmaları, güvenilir kaynakları inceleyin ve projenizi destekleyecek tüm veri, istatistik ve kaynakları ekleyin. Önemli noktalara vurgu yapın ve açıklarken kişisel yorumunuzdan ziyade destekleyici kanıtlar, veriler kullanın. Çalıştığınız konu hakkında araştırmalarınız, dolayısıyla kanıtlarınız olmadığı sürece, ne kadar uzun yazarsanız yazın problemin gerçekliği ya da çözümünüzün inandırıcılığı konusunda değerlendiren kişileri ikna etmeniz imkansız diyebiliriz.

6. Detaylara girmeden önce derin bir nefes alın ve kendinize sorun:

Az sonra şahit olacağımız detaylar neye hizmet ediyor? Bu bilgileri başvuruyu doldurmak için mi paylaşıyorsunuz yoksa sorulan soruya cevap olması için mi yazıyorsunuz? Başvuru değerlendirme kriterlerini dikkatle inceleyip cevaplarınızın hem ilgili soruya dair bilgi verdiğinden hem de değerlendirme kriterlerinde açıklanan başlıklara katkı sağladığına emin olun.

Çözümünüz ve etkiniz konusunda net olun. Örneklerle ifade etmek gerekirse “yaşamlara dokunuyoruz, hayatları güzelleştiriyoruz” gibi somut bir gerçeği ifade etmeyen ifadelerden uzak durun. Uzun ve çok bilgi paylaşılmış başvuru her zaman iyi başvuru değildir. Fakat odaklı, net, sadece sorulan soruya verilmiş özenle oluşturulmuş cevapları içeren başvurular iyi başvurulardır.

7. Aşk hayatınız da bizi ilgilendiriyor, belli bir noktaya kadar.

Bir girişimcilik atasözü der ki: “Çözümünüze aşık olmayın!”.
Başvurunuzun başarısını ortaya çıkaracak noktalardan bir diğeri de çözüm-problem uyumu. Çözümünüzü aktarırken, odaklandığınız ve başvurunuzda da bahsettiğiniz problemle bağlantısını kurun ve çözümün problemi nasıl ortadan kaldırabileceğini net bir şekilde anlatın. Sizce çok ilginç ve çok işlevsel görünen bir çözümünüz olabilir ama eğer üstesinden gelmeye çalıştığı problemin gerçekliği kanıtlanmamışsa ve sunduğunuz çözümle uyuşmuyorsa, girişiminizin tutunma ihtimali de çok zayıf olacaktır.

Blog’umuzda yorum bölümü bulunmuyor fakat bu yazıya dair yorumlarınızı, programlar ve başvuru süreçlerine dair sorularınız için bize her zaman [email protected] adresinden ulaşabileceğinizi unutmayın!

İklim krizinden toplumsal cinsiyet eşitsizliğine kadar sosyal ve çevresel problemlerin çözümüne odaklanan programlar geliştiriyoruz. Programlarımız aracılığıyla her sene fikir aşamasından ileri aşamaya kadar, ortalama 50 girişimciye iş fikirlerini başarılı kılmak için eğitim, mentorluk, finansman, iş geliştirme, görünürlük ve ağ desteği gibi çeşitli destekler veriyoruz. Başvuru süreci açık olan programlarımızı öğrenmek ve tüm programlarımız hakkında daha detaylı bilgi almak için programlar sayfamızı ziyaret edin!

Programlarımızı keşfedin.