4 January 2022

2021 Nasıl Geçti

Dünyada 60’tan fazla ülkede 5 kıtaya yayılmış global bir hareketin İstanbul ayağı olarak sosyal, çevresel ve toplumsal etki için çalışmanın artan önemini küreselde ve yerelde sıklıkla gözlemlediğimiz bir seneyi daha geride bıraktık. Pandeminin yaşantımız ve iş yapma biçimlerimiz üzerinde yarattığı belirsizlik atmosferi devam etse de başarının temel bileşenlerinden olan adaptasyon becerilerimizin her geçen gün daha da güçlendiğine inanıyoruz.

2021, bizim için yerel ve uluslararası bağlar kurarak çok sayıda girişim ve kurumla bir araya geldiğimiz, teknoloji, sağlık, eğitim, gıda ve daha pek çok alanda birlikte çözümler geliştirdiğimiz ve 2022 yol haritamız için güzel deneyimler biriktirdiğimiz bir seneydi. Bu yazıda, geçmiş bir seneye birlikte bakarken yenilemekte olduğumuz görsel kimliğimizin ilk yansımalarını da sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.

Neler yaptık?

 

Accelerate2030

Impact Hub ve UNDP küresel iş birliğinde hayata geçen, bu sene Alman Federal Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) finansmanıyla Türkiye’de üçüncüsü düzenlenen Accelerate2030 Türkiye programının GIZ, Türkiye Girişimcilik Vakfı ve UNDP Türkiye ile ortaklarından biriydik. Program, iş modelleriyle Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına katkı sağlayan 15 etki girişimcisine 6 ay boyunca döngüsel ekonomi, fonlara erişim, etki yönetimi ve sürdürülebilirlik gibi konularda eğitim, mentorluk, uzman desteği ile kamu ve özel sektör temsilcileriyle iş geliştirme fırsatları sunuyor. Programın bu ay gerçekleşecek kapanış etkinliğinde ise yatırımcı sunumları ve paneller yer alacak.

Accelerate2030 programı Türkiye ayağının ardından girişimlere, 20’den fazla ülkeden 1400’ün üzerinde girişimin yarıştığı ve bu yıl sadece 15 girişimin kabul edildiği Global Scaling Program’a katılma imkânı da sundu. Bu senenin en büyük başarılarından biri ise Türkiye’den iki girişimin, Ecording ve Evreka’nın, global programa seçilmesi oldu.

#ileriaşamagirişimler #etkihızlandırma

 

Social Impact Award

Türkiye’de 30 yaş altı etki odaklı girişimleri destekleyen ve sayılı erken aşama kuluçka programlarından biri olan Social Impact Award’un (SIA) 3. yılını tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Anadolu Efes’in partnerliğinde gerçekleşen SIA 2021 programında farkındalık atölyeleri kapsamında SIA Türkiye ile 31 şehirden 145 gencin çevresindeki sorunlara çözümler üretebilmeleri için ilk adımlarını atmalarına eşlik ettik.

Kuluçka programı kapsamında ise 9 girişimi 3 ay boyunca 45 saatlik iş geliştirme atölyeleri, mentor ve uzman görüşmeleri ile destekleyerek sosyal girişimcilik ekosistemine kazandırdık. 12 yıldır 14’ten fazla ülkede gerçekleşen Social Impact Award programının senelik etki raporlarına buradan ulaşabilirsiniz.

#erkenaşamagirişimler #farkındalıkatölyeleri

 

Upskilling for the Future

GIZ ve Re:Coded partnerliğinde ikinci yıl gerçekleştirdiğimiz “Upskilling for the Future” projesinde Türkiye tabanlı teknoloji şirketleri, start-up’lar ve sosyal girişimlerde tasarımcı veya yazılımcı olarak kariyer edinmek isteyen gençlere destek olmak için alanda deneyimli konuşmacılarla kariyere odaklanan etkinlikler düzenledik.

Bunun yanı sıra alanda iş verenlerin adaylardan beklentilerini anlamak ve bu doğrultuda gençlerin dijital ekonomideki kariyer fırsatları ve ihtiyaç duyulan gelişim alanları konusunda bilgi edinmeleri için Re:Coded ile birlikte derinlemesine bir araştırma yaparak “Opportunities to Bridge the Skills & Talent Gaps in the Turkish Technology Sector Raporu’”nu yayınladık.

Yıl sonuna doğru da dijitalleşme döneminde zorluk yaşayan sosyal girişim ve sivil toplum kuruluşlarının sorunlarına çözüm üretmeyi hedefleyen yazılımcı ve tasarımcılardan oluşan genç ekiplerin katılımıyla Innovation Hackathon 2021’i düzenledik.

#teknolojigirişimleri #sektörraporu #kariyer

 

Sağlıkta Sosyal İnovasyon

Mikado Consulting, Ashoka Türkiye ve Impact Hub İstanbul iş birliğinde bu sene ilk kez Sağlıkta Sosyal İnovasyon programını gerçekleştirdik. Program, sağlık alanında çalışan erken ve ileri aşama sosyal girişimlerin desteklenmesini hedefliyor. İleri aşama kategorisinde jüri karşısına çıkan girişimlerden 75.000TL’lik büyük ödülün sahibi giyilebilir ultrason teknolojisi üreten PONS oldu. Erken aşama girişimlerden finale kalan dört ekip dört ay süren koçluk, mentorluk ve eğitimler içeren bir kuluçka sürecine katıldı. Finalistlerden kazanan ekip ise önümüzdeki Şubat ayında gerçekleşecek jüri gününde belirlenecek.

#sağlık #ileriaşamagirişimler #sosyalinovasyon

 

StartUP Boost

Mercedes-Benz, Impact Hub İstanbul ve Impact Hub Berlin iş birliği ile gerçekleştirilen Mercedes-Benz Startup programına, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının bir veya birkaçına katkıda bulunan, topluma ve çevreye fayda sağlayan ve teknolojiyle bağı olan 633 girişimden başvuru aldık. İlk 10’a kalan yarışmacılar, Temmuz ayında gerçekleştirilen 2 haftalık “StartUP Boost” programına katılmaya, Almanya girişimcilik ekosistemini yakından tanıma ve potansiyel iş birlikleri geliştirme fırsatları bulacakları “Almanya Girişim Ekosistemi” modülüne katılmaya ve Mercedes-Benz yöneticilerinden, kendi ihtiyaçlarına yönelik kurgulanmış birebir mentorluk desteği almaya hak kazandılar. Yarışmada ödüllerin sahipleri “Ulaşım Çözümleri” kategorisinde Syntonym, “Sosyal Fayda” kategorisinde PONS, “Jüri Özel Ödülü” kategorilerinde ise IWROBOTX oldu.

#almanyagirişimekosistemi #ulaşımçözümleri #sosyalfayda

 

Fark Yaratanlar

Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkı sağlayan kişilerin öykülerini tüm Türkiye ile paylaştığı Fark Yaratanlar Programı’na bu yıl ikinci kez destek verdik. Program kapsamında  12. sezon için seçilen 5 Fark Yaratan’a 6 ay boyunca devam eden özelleştirilmiş atölyeler, birebir danışmanlık ve mentorluk süreci ile gelişim desteği sağladık.

#farkyaratanlar

 

UN Global Compact SKH Yenilikçileri

UN Global Compact Genç Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) Yenilikçileri Programı ile UN Global Compact üyesi şirketlerde çalışan genç profesyonellerin yeni ürün ve hizmetler geliştirmelerine yönelik 10 aylık programın içerik uygulama ve uzman mentor desteğini sağlayan ortak olarak programın ikinci yılında da yer aldık.

Program kapsamında yer alan 18 şirket ekibi ve +45 kişi, kendi şirketlerine özgü bir sorun üzerinde, hem şirketin sürdürülebilirlik çalışmalarını ileri taşıyan, hem de inovasyonu güçlendirip potansiyel piyasa değerine sahip somut sonuçlar üreten daha sürdürülebilir iş modelleri, girişimler ve ürünler tasarlamaya çalıştı.

#gençyenilikçiler #inovasyon

 

KATILIYORUZ

National Democratic Institute (NDI) Türkiye ile ortak yürüttüğümüz KATILIYORUZ Programı kapsamında, 35 sivil toplum örgütü (STÖ) ve 13 sosyal girişim (SG), yerel yönetim politika ve hizmetleri konusunda iletişim ve iş birliği geliştirmek için 6 yerel yönetimle bir araya geldi. Program aracılığıyla, STÖ’ler ve SG’ler savunuculuk ve iletişim kapasitelerini değerlendirdiler. Aynı zamanda eğitimlere, akranlar arası öğrenme toplantılarına, çalıştaylara ve yerel yönetimlerle birebir toplantılara katılarak 8 tane ortak eylem planı geliştirerek uyguladılar. 2021 Haziran ayında ilk dönemi tamamlanan programın ikinci dönemi, 2021 Ekim’den itibaren 2022 Haziran sonuna kadar gerçekleşecek.

#siviltoplum #katılım #yönetişim

 

Impact Hub Ankara

Ankara’da sivil toplum, özel sektör ve kamunun ilgili aktörlerini bir araya getirecek bir sosyal inovasyon merkezi olma hedefiyle yola çıkan Impact Hub Ankara’nın, Berivan Eliş, Duygu Vatan ve Murat Çitilgülü ile kurucu ortaklarından biri olduk.

Impact Hub Ankara, sosyal etki odaklı girişimcilerin bir araya geldiği, dünyada 100’den fazla merkezde faaliyet gösteren ve 20.000’den fazla üyeye sahip global bir hareket olan Impact Hub’ın, Türkiye’de İstanbul’dan sonra ikinci adresi.

#ImpactHub #Ankara

Dahası

2020 yılında sokak hayvanlarının yaşamını iyileştirmek, bu konuyla ilgili daha bütüncül ve sürdürülebilir çözümler geliştirmek üzere Nestlé Purina ve Circular Mind ile gerçekleştirdiğimiz “Canımız Sokakta” projesi fikir maratonunun birincisi olan ekip, 2021 yılında Nestlé Purina ile ilkokul çağındaki çocuklara geri dönüşüm ve sokak hayvanları konusunda bilinç aşılamayı amaçlayan ortak bir proje gerçekleştirdi. #geridönüşüm #sokakhayvanları #çocuk

Nestlé Nesquik, Circular Mind ve Toyi iş birliğiyle gerçekleştirdiğimiz bir projede ilkokul çağındaki çocuklara geri dönüşüm bilinci aşılarken, yaratıcı düşünceyi ve 21. yüzyıl yetkinliklerini kazandırmayı amaçladık. 800’den fazla öğrencinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz Oyun Atölyeleri, 2022 yılında da devam edecek. #oyun

Impact Hub Global’in yürüttüğü ve beş farklı Hub’ın dahil olduğu Doğu Avrupa, Merkez Avrupa ve Türkiye’de COVID-19 sonrası sosyal ekonomi ve sosyal girişimcilik raporunun hazırlanmasına katkı sağladık. #impacthubglobal #sosyalekonomi #sosyalgirişimcilik

Ürdün‘ün ilk sosyal girişimcilik zirvesine içerik danışmanlığı yaptık. UNDP, Ürdün Dijital Ekonomi ve Girişimcilik Bakanlığı, İsviçre Kalkınma ve İş birliği Ajansı ve Naua iş birliğinde hayata geçen Ürdün Sosyal Girişimcilik Zirvesi, 29-30 Kasım tarihlerinde Amman’da gerçekleşti. Zirvenin ilk gününde sunulan, Impact Hub’ın da katkıda bulunduğu “Ürdün: Sosyal Girişimcilik Politika Çerçevesi ve Yol Haritası” politika metnine buradan ulaşabilirsiniz. #ürdün #amman

Avrupa Komisyonu, istihdam yaratma potansiyelinin yanı sıra adil ve kapsayıcı kalkınmaya katkı sunan Avrupa sosyal ekonomisinin gelişimine yardımcı olmak için Impact Hub’ın da katkı sunduğu Sosyal Ekonomi Eylem Planı açıkladı. Ayrıca Impact Hub Global’in Better Incubation – LIAISE programı, eylem planında ilham verici bir proje olarak yer buldu. #eylemplanı #LIAISE

2021 yılını, dahil olmaktan büyük mutluluk duyduğumuz Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı projesi ortaklarımız Vehbi Koç Vakfı ve Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu ile birlikte 2023 yılının ortasına dek devam ettireceğimiz Sosyal Girişim İstanbul projemizin başlangıcının kutlamaları ile kapattık. Proje, sosyal girişimlerin sosyal etki konusunda bilgilenmesi ve uluslararası standartlarda sertifikalandırılmasını, sosyal girişim-özel sektör iş birliklerini çoğaltmayı hedefliyor. Gelişmeleri önümüzdeki aylarda www.sosyalgirisimcilikagi.org‘dan takip edebilirsiniz. #ekosisteminşası

Foodback

IH Istanbul’un gıda ve tarım yeniliklerini desteklemek üzere 2017’de kurduğu Foodback çatısı altında, EIT Food partnerliğinde çevrimiçi platformlar üzerinden gerçekleştirdiğimiz etkinliklerde yüzlerce katılımcıyla buluştuk. 10 girişimden 13 kadın girişimciyle 6 ay süren EWA – Gıda ve Tarımda Değişim Yaratan Kadın Girişimci Programı’nı ikinci defa gerçekleştirdik.Foodback platformu ve EIT Food desteği ile Türkiye’de ilk defa Annual Food Agenda (AFA) konferansını gerçekleştirdik. 11-12 Kasım tarihleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleşen AFA’da, “Dikey Tarım, Yok Olma Tehlikesindeki Sektörler, Yeni Doğan Sektörler, Atıksız Mutfak, Döngüsel Ekonomi” gibi konu başlıkları yer aldı. Foodback’in iletişim listesine kaydolmak için tıklayın.

#tarım #gıda #döngüselekonomi

HALKA

AB’nin finansal desteği, Dünya Bankası’nın genel idaresinde uygulayıcı olduğumuz HALKA Projesi  kadınların iş hayatına katılımını teşvik etmeye devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası, Genç İşi Kooperatif ve  Innovation for Development (I4D) işbirliğiyle İzmir’de yürütülen proje,  kadınların liderliğinde profesyonel temizlik hizmeti sunan HALKA Kooperatifi aracılığıyla sürdürülebilir çalışma yaşamı içerisinde yer almalarını sağlıyor.

#temizlik #HALKA